keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Marjapiirakka- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

 
Neljäs kerta toden sanoo eli nyt sain mustikkapiirakan onnistumaan niin hyvin, että kehtaan tehdä siitä postauksen. Itse asiassa, teen sen ihan rinta rottingilla, siitä tuli niin hyvää. Halusin tehdä  piirakan, jossa ei läärätä jauhojen kanssa eikä ollut ihan yksinkertaista kehitellä ohjetta, jossa ei ole paljon jauhoja. Ne kun tuppaa olemaan yksi perusraaka-aine marjapiirakoissa. Mutta viimein onnistu, JES! Tämä piirakka tullaan näkemään meidän ruokapöydässä usein.
 
 
Pohjan taikina on löysää eikä sitä saa pysymään piirakka vuoan reunoilla. Yritin monella eri versiolla, mutta en halunnut kuitenkaan lisätä jauhojen määrää vaan halusin tehdä todella vähähiilarisen version, niin ei voi mitään. Minua tuo ei ainakaan haittaa vaikka aluksi meinasinkin tehdä siitä elämää suuremman ongelman. Sitten tajusin, että en itse asiassa edes pidä niistä reunoista vaan jätän ne aina syömättä, joten miksi ne sitten väkisin pitää piirakassa olla.
 
Esipaistettu pohja
 
Koko piirakassa on hiilareita ainoastaan 20 g ja se on vähän se, ellet ahmi koko piirakkaa kerralla. Epäilen, ettet pysty siihen, koska se on täyttävää, koska se on täyttä ravintoa. Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai kaurajogurttia. Kaurajogurtti ei sovi viljatonta ruokavaliota noudattaville. Hiilarit on laskettu karppisokerin mukaan eli jos käytät jotain muuta sokeria hiilarimäärä nousee. Alla olevan piirakan makeuttamiseen on käytetty kookossokeria, siksi sen pinta on ruskehtava (muiden kuvien piirakassa käytetty karppisokeria).
 

 
Lähdettiin eilen nuorison ja Tuton kanssa mustikkaan. Mukana oli meidän Noppa (blogin virallinen laadunvarmistaja), Nopan kaveri Veeti ja ystäväni tytär Janna. Tuto tuskin kaipaa esittelyjä. Kerättiin marjoja 2 tuntia ja tuloksena oli lähes 3 ämpäriä mustikoita. Noppa käski liioitella vähän, mutta tuo on ihan totuus:) Löydettiin ihan huippu hyvä paikka, jossa oli paljon isoja mustikoita. Eivätkä ne olleet yhtään vetisiä, vaikka vettä on satanut kuin saavista kaataen päivästä toiseen. On noi nuoret niin ihania: metsään lähdettiin kovalla uholla tyyliin "ainakin 6 ämpärillistä kerätään". Ensimmäisen vartin aikana alkoi kuulua mättään takaa kommentteja: "On tää kyllä ihmeen raskasta". Sen jälkeen meni suut suppuun ja alkoi tapahtua:)

 
Tuto osallistui hommaan riehumalla: toi 10 sentin kokoista keppiä jalkojen juureen, jota minä kävin välillä piilottamassa ja Neito sai etsiä. Voi sitä riemua. Siinä riemussa kaatui yksi puolillaan oleva ämpärikin eli käsittämättömän vähällä päästiin. Tuto piti myös laumaa kasassa juoksemalla ihmisen luota toisella. Vaativa homma saksalaisellakin tuo mustikoiden kerääminen. Yritin saada koiraa syömään maasta mustikoita koska rakastaa niitä, mutta suostui syömään vaan minun kädestä. Kun illalla siivottiin marjoja, yllätettiin Neiti kaksi kertaa pöydän alla pää ämpärissä: mustikat maistuivat todella hyvin kun ne oli ensin valmiiksi kerättyjä! Ja tietenkin piti kerjätä mustikoita koko siivoamisen ajan. Välillä hellyin ja pistin Neitille kuppiin mustikoita sen seurauksena että nenä ja viiksikarvat oli ihan marjassa. Usein mietimme, että miten tylsää ja tavallista elämä olisikaan ilman Tutoa: joka ikiseen asiaan Neito tuo oman hassun mausteensa. Ja se mauste maistuu elämältä!

Mitä sä teet? Mä haluan maistaa?
 
Pohja:

2 munaa
1/2 dl (vajaa) sokeria
1/2 dl mantelijauhoa HH 4,0 g
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta

Sekoita munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää munasokerivaahtoon. Paista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Ota sen jälkeen pohja pois uunista ja kaada täyte pohjan päälle ja pistä takaisin uuniin.

Täyte:

2 munaa
2 dl turkkilaista jogurttia/soijajogurttia/kaurajogurttia HH 6 g
3 dl mustikoita, vadelmia tai puolukoita HH 10 g
1 dl tai maun mukaan karppisokeria
1 tl aitoa vaniljaa

Sekoita kaikki muut aineet paitsi mustikat keskenään. Kaada mustikat pohjan päälle ja lopuksi munajogurtti seos. Tasoita lusikalla tasaiseksi.  Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa ennen syömistä- jos pystyt!

Voit tietenkin korvata jogurtin perinteisellä kermaviilillä tai rahkalla.


34 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa hyvältä. Meinasin testata tätä heti, mutta kaapissa olikin vain mantelijauhetta, se ei varmaan käy? Pohjassa on varmaan käytetty myös karppisokeria? Entä onko käytetty psyllium jauhettua vai karkeampaa? tulipas paljon kysymyksiä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelijauhe käy loistavasti ja karkeaa psylliumia käytetty. Hiilarit laskettu karppisokerin mukaan. Ei muuta kun leipomaan😊

      Poista
  3. Aina näissä on jotain mantelia :( Voiko sitä korvata jollain järkevällä? Mies on allerginen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki voi. Korvaa vaikka gluteenittomalla jauhoseoksella tai jos speltti käy, niin sillä😊

      Poista
  4. Gluteeniton kaurajauho on myös todella hyvää, toki hiilarit nousevat, mutta makunsa puolesta täydellistä. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aivan varmasti! Ja sopisi tähän ohjeeseen varmaan hyvin😊

      Poista
  5. Jotenkin tuo saksalaisen mukana olo kuulostaa niin tutulta. Tänään aamulla kun kävimme oman saksalaisen kanssa aamulenkillä, niin hän toi ylpeänä minulle suussaan suuren saaliin - siilinpoikasen. Onneksi oli ottanut sen suuhun niin hellävaraisesti, että siili ei vahingoittunut ja pääsi takaisin perheensä luo. Ja toinen oli niiin ylpeä itsestään kun toi äidille hienon saaliin.... :D
    Ja tuota piirakkaa pitää muuten ehdottomasti testata!! :)

    VastaaPoista
  6. Minkälaisessa vuoassa piirakka tehdään ettei pala kiinni vuokaan/astiaan? Rasvataanko vuoka? Korppujauhoja ei käytössä..

    VastaaPoista
  7. Mä paistoin kivikeramiikka vuuassa leivinpaperin päällä, ei palanut eikä tarttunut kiinni. Kun leivinpaperia rypistelee niin se asettuu hyvin pyöreäänkin vuokaan.

    VastaaPoista
  8. Sokeria 1/2 dl eli noin 44g eli noin 44HH. Merkittävä tieto diabetikolle että onko piirakassa 20HH vai 64HH

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea postaus jossa kerrotaan että hiilarit laskettu karppisokerin mukaan.

      Poista
  9. Voiko sokerin korvata stevialla? Käykö nestemäinen? Kuulostaa aika herkulliselta, täytyy varmaan kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulman muuta voi, mutta en osaa sanoa annostuksesta😊

      Poista
  10. Tämä on aivan uskomattoman hyvää. Ei niin makeaa kuin tavalliset. Tätä tulen tekemään jatkossakin.

    VastaaPoista
  11. Kyllä on hyvä piirakkaohje. Olen leiponut joka toinen päivä tätä. Tänään tein tupla annoksen ja punaisia viinimarjoja päälle. Maku se vain paranee. Todella hyvä ja nuo marjat tekevät vieläkin pirteämmän makuiseksi. Olen koukussa tähän.

    VastaaPoista
  12. Kyllä on hyvä piirakkaohje. Olen leiponut joka toinen päivä tätä. Tänään tein tupla annoksen ja punaisia viinimarjoja päälle. Maku se vain paranee. Todella hyvä ja nuo marjat tekevät vieläkin pirteämmän makuiseksi. Olen koukussa tähän.

    VastaaPoista
  13. Mitä on karppisokeri, en ole koskaan kuullutkaan. Mulla on intiaanisokeria. Käykö se?

    VastaaPoista
  14. Kiitos ohjeesta! Minä tein tätä piirakkaa tänään pakastemustikoista ja oli tosi onnistunutta. Karppisokerilla :)

    VastaaPoista
  15. Tosi mielenkiintoinen ohje, jota aion hetimiten kokeilla. Minulla on kaveri, jolle ei käy maitotuotteet, viljatuotteet eikä sokeri. Karppisokerista hän ei ollut kuullutkaan. Olisko jotain luontaista konstia makeuttaa tuo pohja? Hän ei myöskään halua syödä leivinjauheella kohotettuja paistoksia, joten uskaltaiskohan yrittää kohottaa soodalla?

    VastaaPoista
  16. Koska lupiinijauho on uusi " suosikkini" - kiitos tämän blogin ☺ käytin mantelijauhon sijaan tähän lupiinijauhoa, sopii mainiosti ja on paljon halvempaa, kuin mantelijauho.
    Vielä pakastemustikoista, mutta tuoreita odotellessa nam...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti Lupiinijauho sopii tähän ohjeeseen😊 kiitos kommentistasi😊

      Poista
  17. Aivan älyttömän hyvää piirakkaa tulee tällä ohjeella. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  18. Innostuneena vähähiilarisesta ruokavaliosta ja löydettyäni tämän, meillä ei enää muuta leivotakaan. Todella herkullinen piirakka :) Kiitos reseptistä

    VastaaPoista
  19. Kokeilin tänään tätä ja voi luoja oli hyvä.
    Muutin täytettä sen verran ,että laitoin kookosmaitoa ja kookosmannaa jugurtin tilalle. Makeutin lucuma jauheella. Nam.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea tuo kookosmanna ja lucuma😊👍

      Poista