maanantai 25. tammikuuta 2016

Vähähiilihydraattinen pizza- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton



Tässä kokeiltavaksi yksi versio vähähiilihydraattisesta, gluteenittomasta, viljattomasta ja maidottomasta pizzasta, olepa hyvä. Tämä pizza on superhyvää, helppotekoista ja minun mittapuuni mukaan jopa niin terveellistä, että minäkin olen alkanut syömään pizzaa. Maistuu loistavasti meidän koko perheelle eikä kukaan ole enää kaivannut vehnäjauhopohjaa, päinvastoin! Olen aina inhonnut perinteisen pizzapohjan levittämistä uunipellille, koska se kestää ja kestää. Tässä pohjassa sitä ongelmaa ei ole: täyte lusikoidaan suoraan pellille eikä käsiä tarvitse sotkea. Pohjan kaikki aineet voidaan sekoittaa kulhossa käsin eikä tarvita mitään kodinkoneita. Nopeaa ja helppoa!
 
 
Pohja nro 1:
 
2 munaa
2 dl turkkilaista jogurttia (partaäijä parasta)/2 dl soijajogurttia HH 6,0 g
1 dl mantelijauhoa HH 4,0 g
2 rkl psylliumia (karkeaa)
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Pohja nro 2:

3 munaa
1 dl turkkilaista jogurttia/soijajogurttia HH 3,0 g
1 dl mantelijauhoa HH 4,0 g
2 ruokalusikallista psylliumia (karkeaa)
0,5 tl suolaa

Täyte:

-oman maun mukaan esimerkiksi jauhelihaa, tonnikalaa, katkarapuja, tomaattia, valkosipulia, homejuustoa jne.
-paseerattua tomaattia/tomaattipyrettä/ketsuppia 
-juustoraastetta
-pizzamaustetta
 
HUOM! Hiilarit on laskettu partaäijän mukaan eikä tomaattipyrettä ole laskettu lainkaan, koska itse laitan sitä ainakin niin vähän ettei määrällä ole mitään merkitystä. Huomio tämä kuitenkin, jos olet supertarkka hiilareiden kanssa.

Vatkaa munat ja jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munajogurttiseoksen joukkoon. Taikina jää löysäksi tällä ohjeella. Lusikoi taikina uunipellille ja tasoita lastalla tai lusikalla. Sinusta saattaa tuntua, ettei taikinan määrä voi mitenkään riittää koko pellille, mutta riittää se. Jatka vaan lusikoimista, taikina saattaa joistakin kohdista olla todella ohut, mutta se on ok sillä nyt ei olla tekemässä pannupizzaa. Paista pohjaa aluksi 200 asteessa 10-15 minuuttia. Ota pohja pois uunista ja lisää tomaattipyre ja haluamasi täytteet, mausteet ja juustoraaste. Paista uunissa vielä niin kauan että juusto saa kauniin värin.

Pohja on vähähiilarinen, gluteeniton, viljaton ja maidoton, mikäli käytät soijajogurttia tai kaurajogurttia (ei sovi viljatonta ruokavaliota noudattaville) ja maidotonta juustoraastetta. Hiilihydraatteja koko pizzassa minun laskujen mukaan ainoastaan 7 g, mikäli teet pohjan nro 2 vaihtoehdolla. Kakkosohjeella tehtynä pohjasta tulee myös hieman rapeampi ja ohuempi. Jauhon voi luonnollisesti korvata millä tahansa muulla jauholla, mutta halusin tehdä mahdollisimman vähähiilihydraattisen version ja siksi valintana tällä kertaa oli mantelijauhot. Olen tehnyt pohjan myös mantelijauheesta ja sekin onnistui ihan hyvin.  Kokeile ja kerro maistuiko!
 
VINKKI: erillisen salaatin sijasta voit heittää pizzan päälle vaikkapa rucolaa- oih kun on hyvää:)



24 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää ja täytyy jossain vaiheessa testata. Ohjeessa puhut mantelijauheesta ja tekstissä mantelijauhosta. Mantelijauhe on rakeampaa koostumukseltaan eikä jauhomaista, joten se ei sovellu taikinamaisen lopputuloksen saamiseen. Mantelijauho taas on hienojakoisempaa ja jauhojen tapaan hyödynnettävää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos:) Joo minulla menee nämä kaksi käsitettä sekaisin koko ajan:) Olenkin yrittänyt etsiä tietoa siitä, mikä näiden ero on. Itse asiassa eilen tein pohjan mantelijauheesta kun jauhoa ei ollut. Ja hyvää tuli, mutta tulee varmaan vielä parempi jauhosta.

    VastaaPoista
  3. Tämän kokeilin eilen illalla. Vaihdoin kermaviilin Creme Fraicheen kun sitä ei täällä Tanskassa ole ja tuli tosi hyvää. Mies söi myös hyvällä ruokahalulla vaikka ei oo karppaaja ja sain luvan tehdä toistenkin. Kiitos :-)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla, kiitos:) Minäkin eilen laitoin kermaviilin tilalla kreikkalaista jogurttia ja oli tosi hyvää:) Eli sitä pistän, mitä kaapista sattuu löytymään.

    VastaaPoista
  5. mahtavaa oli pizza kiitos! kärsin hiivasyndroomasta ja hyvä vältellä hiilareita, niin tässä niitä ei paljoa tule :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos☺ Itsekin välttelen höttö hiilareita☺

      Poista

  6. .. Hei! Miten pohja mahtaa
    onnistua tattarijauholla? Onko kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en ole kokeillut kun en pidä tattarin mausta. Uskoisin että onnistuu😊

      Poista
  7. Miten riisijauho soveltuisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut. Jos kokeilet niin kerro millasta tuli😊

      Poista
  8. Kiitos reseptistä! Hyvää oli :)

    VastaaPoista
  9. Hei
    Näissä karppipitsapohjaohjeissa (hieno yhdyssana :-) ) on aina kostukkeena joku juguryyi, rahka, kermaviili yms. Voisiko sen vaihtaa johonkin eihappamaan aineeseen. Minua vaan suoraan sanoen yököttää käsitellä hapanmaitotuotteita. Tiedän ettei ne enää paistoksessa maistu, mutta niiden käsittely..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit kokeilla jättää ne pois ja lisätä vähän vettä ja vaikkapa juustoraastetta. Ilmoittele onnistuiko...

      Poista
  10. Tein puolikkaan ohjeen. Laitoin jugurtin sijaan kermaa, johon sekoitin parmesaanijuustoa. Minulla oli vain mantelijauhetta ei -jauhoa, joten en tiedä miten se vaikutti lopputulokseen. Mutta lopputulos oli hyvä. Pellille tuli normaalinkokoisen pitsa. Pohja meinas mennä ylikypsäksi 10 minuutissa, mutta kerkesin hätiin. Ensikerralla voin jättää lisäsuolan pohjasta pois, koska täytteet ovat suolaiset (mm. kinkku, salami ja juustoraaste).
    Kiitos reseptistä. Täytyy kokeilla noita muitakin tällä karppausjaksolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla😊 Minäkin käytän usein mantelijauhetta ja hyvin toimii😊

      Poista
  11. Sanotaan että pitsa on maidoton! Eikö turkkilaisessa jugurtissa ole maito ? ta soija jugurtissa ole maitoa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue postaus huolella. Siinä on kyllä kerrottu, että maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soijajogurttia tai kaurajogurttia.

      Poista
  12. Voiskohan tuon mantelijauheen korvata gluteenittomilla jauhoilla? Perheessä keliaakikko ja manteliallergisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, varmaan tulee hyvää😊👍

      Poista
  13. Itse laitan pohjaan ainoastaan mantelijauhetta, leivinjauhetta, kananmunia ja juustoraastetta. Mahdollisimman ohueksi levyksi´, hetkeksi uuniin jonka jälkeen täytteet ja takaisin uuniin :)

    VastaaPoista
  14. Tein lounaaksi pizzan tuolla pohja #2 ohjeella ja tulipa hyvää. Olen ennen tehnyt muna + rahka + juustoraastepohjia, mutta tää pieksee kyllä sen. Rapeampi, eikä suun tuntuma ole niin rasvainen. Nam nam, tätä pitää tehdä lisää :)

    VastaaPoista