sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulukinkkusi elämä


Unelmissani treenaan oman röhnöttävän sikani kanssa tottista. Sialla, joka päihittää älykkyydessään koiran, olisi paljon virikkeitä, joilla se saisi tyydyttää uteliasta luontoaan.

Viime aikoina olen alkanut miettimään yhä enemmän tuotantoeläinten elämää. Onko lehmä saanut elää elämänsä pihatossa vai parsinavetassa. Onko se päässyt vapaasti laiduntamaan ja liikkumaan. Onko emakko joutunut elämään lähes puolet vuodesta kääntymistä ja liikkumista estävässä porsitushäkissä (Ruotsissa ja Norjassa kielletty) vai onko se saanut porsia vapaana (luonnonmukainen eläintuotanto). Yhä useammin päädyn ostamaan luomutuotteita, joka takaa tuotantoeläimille paremmat ja lajityypillisemmät olosuhteet ja joka kerta kun ostan niitä, harmittaa niiden kallis hinta. Miksi joudun maksamaan enemmän tuotteesta, jossa huomioidaan eläimen lajityypillisyys paremmin?

Mieheni voitti golfkisoista meille 7 kilon joulukinkun, joten emme  päässeet vaikuttamaan mistä tilalta kinkku on hankittu (itse en edes syö punaista lihaa) . Toivon todella, että sika on saanut elää onnellisen elämän. Elämän, jossa se on saanut liikkua vapaasti, tonkia maata, sillä on ollut virikkeitä eikä sen häntää ole pureksittu. Tämä on toivetta, mutta faktaa on se, että ensi jouluna meille ostetaan luomukinkku, jolloin minun ei tarvitse miettiä tämmöisiä ajatuksia.


Sikako muka viisaampi kuin mä?
Uusimpien tutkimustulosten mukaan sika saattaa olla älykkäämpi eläin kuin koira (mm. peilitutkimus Cambrigren yliopistossa Iso-Britanniassa). Varsinkin itsenäinen ongelmanratkaisukyky, joka on yksi älykkyyden keskeinen osa-alue, näyttäisi olevan parempi kuin koiralla. Erään tutkimuksen mukaan sika oppii pelaamaan videopelejä yhtä nopeasti kuin simpanssi ja nopeammin kuin kolmevuotias ihmislapsi. Sika päihittää pelissä molemmat, kun taas koira ei pärjäisi kisassa lainkaan.

Lopuksi vielä siihen minun unelmaani, joka aiheuttaa kauhun väristyksiä miehelleni ja paniikin omaisia tuntemuksia naapureilleni. Unelmillani on näet taipumus yleensä toteutua:) Unelmissani minulla on oma sika, joka on tullut meille pienenä söpönä possuna. Se saa möyriä vapaana ulkona mudassa ja pahnakasoissa ja tonkia hulluna maata. Sillä on myös leluja. Sikaa ei syötäisi. Kerran päivässä meillä olisi tottistreenit. Ensimmäiseksi opettaisin paikkamakuun, jossa se kiltisti odottaisi kun kävisin piilottamassa lelun. Sitten se saisi etsiä sen. Myös seuraamista harjoiteltaisiin ja jääviä liikkeitä:) Pystyisiköhän sika noutamaan?

Tämä possu saa liikkua vapaasti ja toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaanOletko Sinä miettinyt tuotantoeläinten oloja? Syödäänkö teillä joulukinkkua?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti